Pitate se kako samostalno zamijeniti silikon oko kade ili umivaonika? Higijena sanitarnih prostorija ogledalo je svakog doma. No, nekad uz svu pažnju i čišćenje, potrebno je postojeći silikon zamijeniti sa novim. Plijesan i gljivice mogu, osim estetskog dojma, ugroziti i vaše zdravlje. Saznaj kako najbrže i najlakše očistiti stari i staviti novi silikon.

Skidanje starog silikona

Kako biste pravilno skinuli stari silikon sa kade, svakako ga je potrebno dobro odstraniti s cijele površine. Možete to učiniti sami čak i ako nemate specijalizirano znanje i profesionalni alat. Sa skalpelom ili nožem odrežite silikon i povucite ga po cijeloj dužini. Dobrim se pokazao i strugač za staklo. Stari silikon vjerojatno je na rubovima već i popustio i odlijepio se od fuge.

Ako je silikon tvrd i nije ga moguće skinuti, morat ćete upotrijebiti neko sredstvo za omekšavanje silikona i ostaviti da djeluje pa ga zatim pokušati odstraniti ponavljanjem postupka. Ostatke očistite s nekim od otapala, a jedan od najčešćih otapala za skidanje su alkohol, octena kiselina i industrijski razrjeđivači. Očišćeni dio zatim dobro isperite i osušite. Tek kad se u potpunosti osuši, krenite s postavljanjem novog sloja silikona.

Kako samostalno zamijeniti silikon oko kade ili umivaonika

Odabir novog silikona

Kako bi bio učinkovit u vlažnim područjima, sanitarni silikon također mora biti otporan na vlagu, plijesan i gljivice. Zbog toga, za brtvljenje u kuhinjama i kupaonicama birajte tzv. sanitarne silikone s povećanom otpornosti na vlagu i plijesan. Prilikom odabira također uzmite u obzir širinu fuga koje treba ispuniti, jer su određeni sanitarni silikoni formulirani za različite širine.

Za brtvljenje tradicionalne limene kade, keramike ili sudopera od čelika možete koristiti manje skupe “kisele” ili acetatne silikone s karakterističnim mirisom na ocat. Međutim, ako želite zabrtviti akrilnu kadu, PVC tuš kabinu, sudoper ili dekorativne elemente od bakra, apsolutno morate koristiti neutralni, sanitarni silikon.

Kako samostalno zamijeniti silikon oko kade ili umivaonika – Piprema podloge

Nakon uklanjanja starog silikona, pažljivo uklonite i prašinu s površina, odmastite ih sa deterdžentom (preporučamo korištenje deterdženta ili alkohola kako bi se izbjeglo korištenje kemikalija koje mogu oštetiti površinu akrilne kade). Potpuno osušite površinu. Ako ste prethodno imali gljivice, dobro je nakon skidanja silikona pošpricati s fungicidom, sredstvom protiv gljivica.

Sljedeći korak je osigurati rubove spoja s pik trakom koja se uklanja neposredno nakon nanošenja i profiliranja silikona. Traka se lijepi na kadu i na pločice na zidu, razmaknute za širinu koju želite. Možete i bez trake, ali početnicima je bolje s trakom.

Neposredno prije primjene silikona, napunite kadu do polovice s toplom vodom. Zbog temperature pritisak se povećava na spoju i spoj se širi, a prorez bude veći, pa će se silikon dobro osušiti.

Primjena silikona

Nanesite silikon s pištoljem za silikon, a samu špicu tube odrežite skalpelom pod kutom od cca 45 stupnjeva, na željenu širinu fuge. Vucite ravnomjerno, mirne ruke i stalne brzine.

Poravnajte površinu prije no što se stvori opna (u roku od 3-5 minuta) s navlaženom silikonskom ili gumenom lopaticom i otopinom za pranje suđa. Neka vam površina bude što zaglađenija i pravilnija, čime ćete spriječiti nakupljanje prljavštine i plijesni, te omogućiti da protok vode bude daleko slobodniji.

Odmah nakon zaglađivanja spojeva pažljivo uklonite zaštitnu pik traku i pričekajte nekoliko sati do potpunog sušenja silikona u pukotini u punom presjeku. Do ponovnog korištenja neka prođe minimalno 24 sata.

Kako samostalno zamijeniti silikon oko kade ili umivaonika – Alternativni način

Alternativno, ako ne želite koristiti brtvilo, umjesto silikona možete koristiti samoljepljivu brtvenu sanitarnu traku. Trake jednostavne za korištenje prianjaju uz većinu sanitarnih materijala i pružaju vodonepropusno brtvljenje oko tuševa, kada i umivaonika.

Također donosimo savjete kako se riješiti plijesni na rubovima kade i zidovima.