Kako je izgledala prva brava? Kada i gdje je otkrivena? Postoje protuprovalne, pametne, magnetske, elektronske i mehaničke. Ovisno o namjeni i budžetu te, dakako, onome što zaključavamo, postoji velika paleta brava koje danas možemo izabrati.

Budući da je uvijek postojala potreba za bravama, njihova povijest seže nevjerojatno daleko. Brave su stare skoro koliko i sama civilizacija, a većina ranih kultura inovirala je načine za čuvanje svojih blaga.

Vjerojatno nikada nećemo saznati tko je izmislio brave. Sve što imamo su stare brave koje smo iskopali. Njihovim izumiteljima nisu se davale zasluge, niti postoje dokazi da su te brave prve ikada napravljene; starije brave možda su izgubljene u vremenu ili čekaju da ih se iskopa na nekom dubokom mjestu na planeti.

No, ipak znamo kako su te prve brave izgledale i gdje su napravljene.

Drevni Bliski Istok najvjerojatnije je mjesto prvih brava. Zatim su ju preuzeli redom Rimljani, Srednjovjekovna Europa, a pojavom industrijalizacije i modernog doba raširila se po cijelom svijetu.

Kako je izgledala prva brava? – Stari Egipćani stvorili su prve brave

Prve brave dolaze iz asirskog mjesta Nineva, današnja Sirija. Povjesničari vjeruju da ove prve brave možda sežu čak 6.000 godina unatrag, u rane dane Mezopotamije, otprilike 600 godina prije nego što je izumljeno pismo. U starom Egiptu bile su relativno uobičajene. Ime izumitelja nažalost zauvijek će ostati tajna.

Iako tadašnja tehnologija nije bila ista, prve brave imale su mnoge principe modernih brava. Bile su izrađene od drveta (iako su Egipćani na kraju počeli izrađivati neke dijelove od mesinga) i imale su klinove unutar zasuna.

Kad bi se ključ umetnuo, njegov češljasti set zubaca gurao bi klinove prema gore, izbacujući ih iz zasuna i omogućujući da se zasun pomakne s vrata.

kako je izgledala prva brava

Najstarija brava ikada pronađena otkrivena je u Dur-Sharrukinu, što znači Sargonova tvrđava. To je bio grad izgrađen za kralja Sargona II iz Novoasirskog carstva u Khorsabadu, današnjem Iraku. Grad nikada nije dovršen zbog Sargonove smrti u bitci, a njegov sin napustio je projekt nakon preuzimanja prijestolja.

Ovaj grad izgrađen je oko 700. godine prije Krista. Kao rezultat toga, te brave nisu najstarije u postojanju. Sargon II nije taj koji je izmislio brave. Pretpostavljajući da datiraju iz 4000. godine prije Krista, mehanizmi zaključavanja bili su jednako stari Sargonu II kao što je kralj Tut star nama.

Kako je izgledala prva brava? – Rimljani su poboljšali brave

Brava se ubrzo proširila, osobito u Grčkoj, Rimu i Kini. Rimljanima nije bilo važno tko je izumio bravu, važno im je bilo inovirati bolju bravu. Oni su dodatno razvili postojeći dizajn brave. Postalo je moderno da bogati ljudi nose ključeve kao prstenje kako bi pokazali da posjeduju stvari koje vrijedi ukrasti.

kako je izgledala prva brava

Iako nije jasno tko je izmislio metalne brave, znamo da su stari Rimljani zaslužni za njihovo unapređenje. Rimljani su također izumili blokade, koje sprječavaju da krivi ključ otvori vrata. Ako vaš ključ nije imao odgovarajuće oblike izrezane u njemu, zapinjao bi na pregradama.

Grci i Kinezi također su ubrzo prigrlili brave

Grci su koristili zakrivljeni ključ u obliku srpa koji je mogao ući na vrh drvenog zasuna da bi dosegao klinove i otvorio bravu. Kinezi su stvarali sve vrste novih brava, izmišljajući vlastite primitivne lokote i druge tipove brava koji su se razlikovali po sigurnosti ovisno o vratima.

Ako ste ikada čuli izraz “skeletni ključ”, ove rimske pregradne brave i ključevi su vjerojatno ono na što mislite, iako to zapravo nije ono što je skeletni ključ.

Kako je izgledala prva brava? – Brave u srednjovjekovnoj Europi

Tijekom srednjeg vijeka, rimska pregradna brava bila je naširoko korištena i najbolja dostupna brava.

kako je izgledala prva brava

Većina brava tijekom srednjovjekovnog razdoblja izrađivana je s detaljnim pregradama kako bi se povećala sigurnost. Bravari su se više usredotočili na to kako izvući maksimum iz već postojeće tehnologije nego što su izmišljali nove tehnologije.

Prošlo je nekoliko stoljeća prije nego što je itko pomislio na poboljšanje dizajna brave.

Kako je izgledala prva brava? – Industrijska revolucija revolucionirala je i brave

Industrijska revolucija donijela je eksploziju inovacija u razvoju brava, gotovo kao nadoknadu za sporo srednjovjekovno razdoblje.

Prva od tih inovacija bila je 1778. godine kada je Robert Barron izumio ukopnu (polužnu) bravu. Ova brava funkcionirala je pomoću niza poluga koje je ključ podizao. Poluge su se morale podići na točnu visinu kako bi se brava otvorila. Iz tog su razloga ovakve brave bile mnogo teže za obijanje. Modernizirana verzija ove brave koristi se i dan danas.

Nakon provale u Portsmouth Dockyard, britanska vlada raspisala je natječaj za bravu koja se može otvoriti samo vlastitim ključem. Jeremiah Chubb je 1818. godine razvio Chubb detektorsku bravu s integriranim sigurnosnim mehanizmom koji je sprječavao neovlašten pristup i ukazivao vlasniku na pokušaje obijanja. Dobio je nagradu nakon što je iskusni obijač puna tri mjeseca nije uspio otvoriti.

kako je izgledala prva brava

Godine 1820. Jeremiah i njegov brat Charles osnovali su tvrtku Chubb, a 1824. godine poboljšali su dizajn brave. Chubb je 1835. godine dobio patent za prvi sef otporan na provalu. Joseph Bramah je 1784. razvio alternativnu bravu s cilindričnim ključem i preciznim zarezima.

Prvi patent za dvosmjernu pin-tumbler bravu dobio je Abraham Stansbury 1805., no modernu verziju je 1848. izumio Linus Yale. Njegov sin, Linus Yale mlađi, patentirao je 1861. manji ključ s nazubljenim rubovima, što je postalo osnova današnjih brava.

Većina modernih brava temelji se na dizajnima Bramaha, Chubba i Yalea. Danas su u korištenju nove, moderne brave u koje je sve teže provaliti, čak i ako ste se zabunom zaključali.

Uz proizvod Pomoć u kući na raspolaganju su vam usluge bravara, vodoinstalatera, električara, stolara i staklara, kako bi vaš dom bio vraćen u prvotno stanje.