Odradite li veliki shopping hrane ljeti, pobrinite se da idete ravno kući. Odlaskom na kavu i ostavljanjem namirnica u autu riskirate da se one pokvare.

U automobilima je ljeti temperatura viša od 40 stupnjeva, što pogoduje razvoju raznih bakterija, pa se hrana može pokvariti već za pola sata. Time riskirate crijevne tegobe, mučninu, a možete dobiti i salmonelu ili neko drugo bakterijsko trovanje.

Idete li na izlet, požurite s pripremanjem hrane jer, kako upozoravaju nutricionisti, hrana se kvari već nakon sat vremena kad je vani +30 stupnjeva. Također, ostatke koji se ne pojedu treba spremiti na hladno u roku od sat vremena.

Za put prema moru obavezno spremite vlažne maramice i prije jela obrišite ruke. Izbjegavajte u sendviče stavljati svježe sireve, majonezu i mekane salame i ne nosite kremaste kolače i mliječne napitke, ukoliko nemate prijenosni hladnjak. U tom slučaju oprano voće i povrće te žitne pločice su sigurniji izbor, kao i sendviči sa suhomesnatim proizvodima.

SAVJETI

  • morate li ostaviti hranu u autu, ne ostavljajte je u prtljažniku, već u putnom dijelu, a auto parkirajte u hladu
  • koristite prijenosne hladnjake, a njih ne držite na direktnom suncu i ne otvarajte ih prečesto
  • pripremljenu hranu ne držite izvan frižidera dulje od sat vremena
  • uvijek perite voće i povrće te ruke prije jela
  • na put ne nosite lako kvarljive namirnice poput salama, majoneze i svježih sireva, ako ih ne možete držati rashlađene

Odgovori