Kuhinja je srce doma, a dobro isplaniran prostor omogućuje nesmetanu pripremu hrane, kuhanje, pečenje kolača i čišćenje – i pritom štedite vrijeme i trud.
Što treba organizirati? Koji se dijelovi koriste i za koje potrebe? Od koliko se pomagala, malih uređaja i posuda možete oprostiti i koliko će te prostora tako dobiti? Zapišite svoje ideje i detaljan plan.

Pet glavnih zona u kuhinji

Kuhinja najbolje funkcionira kada je podijeljena na zone. Pet je glavnih zona: za kuhanje, pripremu hrane, čišćenje, posuđe i pribor te zona u kojoj držite hranu. Sve što se nalazi u kuhinji moralo bi se uklopiti u jednu od tih pet kategorija. Imate li nešto što ne pripada ni jednoj, tome vjerojatno nije mjesto u kuhinji.

  • Kuhanje – U prostoru za kuhanje trebali bi se nalaziti začini, razne vrste ulja i octa, pribor za kuhanje, lonci i tave, rukavice i podmetači za vruće posude i druga pomagala.
  • Čišćenje – U ovoj zoni trebalo bi se nalaziti sve povezano s čišćenjem, a ona se obično nalazi oko perilice posuđa i sudopera. Ta kategorija uključuje kuhinjska sredstva za čišćenje, predmete koji stoje ispod sudopera (spužve, papirnate ručnike, krpe od mikrofibre, vreće za smeće, deterdžent za perilicu), kante za recikliranje i za smeće.
  • Priprema – Sve što je potrebno za pripremu obroka ide u zonu za pripremu. To su među ostalim zdjele za miješanje, noževi, daske za rezanje, kuhinjska pomagala, blender i drugi uređaji.
  • Posuđe i pribor – To je zona u kojoj su razne posude, pribor za jelo, tanjuri, čaše i mali kuhinjski uređaji.
  • Mjesto za hranu – Smočnica se smatra zonom za držanje hrane. Ako je nemate, odredite za tu svrhu nekoliko kuhinjskih elemenata ili visok ormar u kojem će te držati hranu.

Proberite začine

Začini su duša svakog domaćeg jela, a kada su na dohvat ruke, kuhanje je još zabavnije. Nađite dobro organizirano mjesto za začine blizu zone za kuhanje i na njemu držite začine, ulja i razne mješavine. Upamtite da je najvažnije prostor funkcionalno organizirati, stoga će te se odlučiti za mjesto blizu štednjaka. Vrijeme je da bacite staklenke iz prošlog desetljeća i zamijenite ih svježim, novim začinima. Izvadite iz ormarića, smočnice i ladica sve začine, umake i druge dodatke jelu kako bi vidjeli što imate.

Mjesto za najdraže stvari

Ako volite peći kruh i kolače – bilo da vas to jako zanima ili ste već pravi majstor – vjerojatno imate mnogo sastojaka. Poslužite se ovim popisom kako bi napunili svoje posude.

Velike posude

  • glatko brašno
  • mješavina brašna s praškom za pecivo
  • brašno za kruh šećer u prahu
  • zobene pahuljice
  • instant zobene pahuljice

Srednje velike posude

  • svijetli smeđi šećer
  • tamni smeđi šećer
  • čokoladne kapljice
  • mješavina brašna za kolače

Male posude

  • kakao u prahu
  • grožđice
  • prašak za pecivo
  • soda bikarbona kvasac (u vrećicama)
  • kukuruzni škrob.

Odgovori