Aplikacije za promet vam mogu biti najbolji prijatelj u vrijeme prometnih gužvi i dužih putovanja. Možete si uštedjeti vrijeme i živce izborom prave aplikacije za promet, a izbor je zaista velik.

Najjednostavnija i najbrža opcija je Google maps koji već imate instaliran na svom pametnom telefonu. Kad upišete željenu rutu, vidjet ćete koji dio puta se crveni zbog gužvi, a karta će vam sama predložiti alternativne rute. Iako se uglavnom brzo refresha, ponekad i zakaže.

Aplikacije za promet – Waze

Drugi čest izbor je Waze. Također besplatna i prilično pouzdana, ova online karta kontinuirano ažurira rute i stanje u prometu putem povratnih informacija korisnika na licu mjesta. Također pamti vaše najčešće korištene rute, česta odredišta i vrijeme putovanja i koristi te informacije kako bi vam pomogao da stignete na odredište u optimalnom vremenu. U nastojanju da izbjegnete gužve, Waze vas ponekad može voziti po kvartovima što ne štedi uvijek vrijeme, no ako više volite voziti nego sjediti u gužvi – i to je opcija. Osim toga, Waze će vas upozoriti i na ograničenja brzine te kamere za mjerenje brzine.

Aplikacije za promet – Here WeGo

Here WeGo je još jedna besplatna mobilna aplikacija osmišljena za lakšu navigaciju gradom. S detaljnim rutama, navođenjem od skretanja do skretanja, uključujući cijene goriva i parkirna mjesta, ova će vam aplikacija pomoći da bezbrižnije stignete na odredište. Mape se mogu downloadati pa aplikaciju možete koristiti i kad nemate pristup internetu.

ViaMichelin

Ne treba zaboraviti niti na mega popularni ViaMichelin, pogotovo putujete li po Europi. Možete unaprijed izračunati troškove goriva, cestarina te vrijeme putovanja ovisno o vrsti prijevoza koji koristite. Možete pronaći najbržu, najekonomičniju ili pak najslikovitiju rutu, a Michelinov vodič uputit će vas i u najbolje restorane i turističke atrakcije na vašoj ruti.

aplikacije za promet

Aplikacije za promet u Hrvatskoj

HAK-ova aplikacija najkorisnija je za informaciju o zatvorenim cestama, prometnim nesrećama i stanju gužve na cestama, trajektnim pristaništima i graničnim prijelazima. Također možete brzo doći do informacija o cijeni goriva, cestarina, najbližoj benzinskoj postaji ili pogledati uživo na jednoj od preko 200 kamera trenutno stanje na cesti.
LiveTrafficHR nova je HAC-ova aplikacija koja omogućuje razmjenu informacija između korisnika i upravitelja autocesta, pruža službene informacije u realnom vremenu – radovi, prometne nesreće, objekti na kolniku, radna vremena benzinskih postaja, sadržaji na odmorištima… Pomoću nje možete unaprijed planirati put te dobiti informacije o zabranama za određene skupine vozila zbog izvanrednih uvjeta na cestama kao i prijedloge zaobilaznih pravaca

Ostale aplikacije za promet

Route4Me Route Planner osmišljen je kako bi vam pomogao planirati više odredišta ili postaja sa što je moguće manje preklapanja i gubljenja vremena optimizacijom rute. Bez obzira kojim redoslijedom unosite odredišta, najviše 10 u besplatnoj verziji, ova aplikacija ih organizira kako bi optimizirala vaše vrijeme u prometu.
Pocket Earth je aplikacija samo za iOS, koristi popularne podatke OpenStreetMap kako bi vam pružila ažuriranu navigaciju po cijelom svijetu. Karte možete preuzeti za izvanmrežnu upotrebu, a pomoću pinova svoje točke interesa možete kategorizirati u skupine. Bonus koji druge aplikacije nemaju je mogućnost spajanja na Wikipediju za točke interesa na vašoj karti. Aplikacija vam također daje pristup detaljnim turističkim vodičima.

Ako ipak želite uložiti, saznajte koja navigacija za auto odgovara vašim potrebama.