Euro NCAP testovi (New Car Assessment Program) su sustavi provjere sigurnosti novih automobila u sudaru. U EU se provodi od 1997.

Riječ je o sustavu ocjenjivanja sigurnosti s pet zvjezdica kako bi potrošačima omogućio lakšu usporedbu vozila na putu do svog najsigurnijeg izbora. Krajnja ocjena određuje se prema rezultatima niza testova koji predstavljaju, na pojednostavljen način, važne scenarije nesreća iz stvarnog života koje bi mogle rezultirati ozljedama ili smrću.

Iako umjetno stvoreni scenariji ne mogu u potpunosti dočarati stvarnost, pokazali su se korisnima.

Što se tiče samog ocjenjivanja, broj zvjezdica odražava koliko je dobro automobil prošao na testovima, ali također ovisi o tome koju sigurnosnu opremu proizvođač vozila nudi na svakom tržištu. Dakle, što veći broj zvjezdica, to je automobil sigurniji (dobri rezultati testa te dobra sigurnosna oprema dostupna svim potrošačima u Europi).

Što znače Euro NCAP zvjezdice?

  • 5 zvjezdica: sveukupno izvrsne performanse u zaštiti od sudara i dobro opremljen sveobuhvatnom i robusnom tehnologijom za izbjegavanje sudara
  • 4 zvjezdice: općenito dobre performanse u zaštiti od sudara i sveukupno, može biti prisutna dodatna tehnologija za izbjegavanje sudara
  • 3 zvjezdice: barem prosječna zaštita putnika, ali nije uvijek opremljena najnovijim značajkama za izbjegavanje sudara
  • 2 zvjezdice: nominalna zaštita od sudara, ali nedostaje tehnologija za izbjegavanje sudara
  • 1 zvjezdica: marginalna zaštita od sudara i malo na putu tehnologije za izbjegavanje sudara
  • 0 zvjezdica: zadovoljava standarde homologacije tipa pa se može legalno prodavati, ali nedostaje kritična moderna sigurnosna tehnologija

euro ncap testovi

Euro NCAP testovi se razvijaju

Kada provjeravate rezultate važno je uvijek se referirati na one najnovije. Sustav ocjenjivanja se, naime, razvija kako se razvija i tehnologija. To znači da se testovi redovito ažuriraju, dodaju se novi testovi te se prilagođavaju razine zvjezdica. Tako je uključivanje novih tehnologija za izbjegavanje sudara i pomoć vozaču značajno promijenilo značenje zvjezdica.

Ocjena vrijedi šest godina tijekom kojih Euro NCAP provodi preglede kako bi osigurao da ona ostaje važeća za automobile koji su trenutno u prodaji. Od proizvođača se svake godine traži da potvrde da automobil ima istu sigurnosnu opremu koju je imao kada je ocjenjivan te da nisu napravljene nikakve promjene koje bi mogle utjecati na sigurnost.

Od 2016. neki automobili imaju dvije zvjezdice. Jedna se temelji na automobilu opremljenom samo standardnom sigurnosnom opremom, dok se druga ocjena temelji na  dodatnim “sigurnosnim paketima”. Dodatna sigurnosna oprema povećat će ocjenu sigurnosti i stoga druga ocjena pokazuje razinu sigurnosti koju automobil može postići ako je uključena ova dodatna oprema.

Euro NCAP-u se 2019. godine pridružio Green NCAP, još jedna neovisna organizacija koja ocjenjuje automobile, no ovdje se ne radi o njihovoj sigurnosti već o utjecaju automobila na okoliš. Green NCAP ima testne laboratorije u osam europskih država, a cilj im je testirati sve automobile koji se prodaju na tržištima u Europi. Testovi su vrlo opsežni tako da su rezultati za automobile potpuno realni.