Kako vrućina utječe na auto? Izbjegnite kvar na vrijeme!

Svi znamo da je toplinski udar opasan za ljude i životinje, ali kako vrućina utječe na auto? Mnogi nisu svjesni da im više štete visoke nego niske temperature, kad brinemo i spremamo ih u garažu. Dokaz tome je statistika autoklubova – britanski RAC tako bilježi od 20 do 30% više intervencija tijekom toplinskih udara, a i u Hrvatskoj kažu da je ljetna sezona značajno intenzivnija nego zimska.

Kako vrućina utječe na auto – Akumulatori

Najviše stradavaju akumulatori koji su posebno izloženi riziku jer nemaju hlađenje, a uz visoke temperature dodatno se zagrijavaju punjenjem i pražnjenjem. Tada elektrolit u akumulatoru može ispariti što će ostaviti elektrode izloženima i ubrzati proces stvaranja naslaga. Pritom se ljeti koristi puno električnih trošila, ali i drugih uređaja poput klime zbog čega alternator može biti opterećen toliko da prestane puniti akumulator.

Kako vrućina utječe na auto – Gume

Stradavaju i gume pri dodiru s užarenim asfaltom, pogotovo ako su starije. Visoke temperature ozbiljno im prijete, pogotovo ako nisu pravilno napumpane jer to izaziva pretjerano trošenje. Većina eksplozija guma događa se upravo ljeti.

Rashladna tekućina i ulje

Rashladna tekućina motora ključna je za njegovo hlađenje, a motor se lako može pregrijati dok stojite u gužvi i radi na leru uz visoku temperaturu okolnog zraka. Ljeti je važnije nego ikad provjeriti da rashladna tekućina ne curi.

Ni motorno ulje ne voli visoke temperature jer ga one uništavaju i degradiraju, bilo da je riječ o pregrijavanju motora ili bržoj vožnji autocestom kada se ulje više grije. Na visokim temperaturama opterećeni su i svi drugi sklopovi poput kočnica, spojke i elektronike, a čak je i gorivo rjeđe i brže hlapi, pa može porasti i potrošnja.

kako vrućina utječe na auto

Sunce i UV zrake negativno djeluju na lim i lak jer zbog stalnog zagrijavanja može doći do pucanja, sunce izbjeljuje boju, a u kabini može doći do pucanja plastike i kože.

Zato, ako nemate presvlake na sjedalima, ceradu za automobil i ne možete uvijek parkirati u hladu ili garaži, korisno je investirati u štitnik za sunce kojim ćete zakloniti vjetrobran od izravnog sunca. Također saznajte ostale savjete za vožnju po vrućini.