Znate li koje su najbolje i najgore zemlje za vožnju? Mnogo je čimbenika koji mogu otežati putovanje autom, a izvan vaše kontrole su, poput  kvalitete ceste, opasnih vozača, broja nesreća, gužvi, cijena goriva i sl.

Uzimajući u obzir sve te čimbenike, stranica Compare the market objavila je popis koji obuhvaća najbolje i najgore zemlje za vožnju.

Najbolje zemlje za vožnju

Prema njima, najbolja je Španjolska. Ima treće najniže cijene najma automobila, u prosjeku 30 eura za tjedan dana, kao i petu najbolju razinu kvalitete cesta, s ocjenom 5,7/7. Kao važan faktor uzima se i deveti a to je najmanji broj prometnih nesreća, s 3,9 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi.

Druga je Kanada, dok je na trećem mjestu SAD. Plus Kanade su velike i široke prazne ceste idealne za strance. Troškovi goriva u vrijeme prikupljanja podataka (kraj 2023.) iznosili su samo 1,19 eura za litru, a smjestila se na četvrto mjesto po gužvama. SAD se pak probio visoko jer ima najniže cijene benzina, od samo 0,93 eura po litri, i drugi najveći broj cestovnih putovanja.

Slijedi ponovno Europa s Ujedinjenim Kraljevstvom na četvrtom mjestu. Ima najveći opseg pretraživanja cestovnih putovanja, te  peti najmanji broj prometnih nesreća s 3,21 smrtnih slučajeva na 100.000 ljudi. Iako su razine zagušenja prometa najviše na popisu, nakon što se izvučete iz velikih gradova i to pada.

Portugal je peti na listi najboljih s četvrtom najboljom kvalitetom cesta i ocjenom 5,99, uz petu najnižu cijenu najma automobila od oko 40 eura za tjedan dana.

U prvih 10 našle su se još Švedska, Norveška, Italija, Švicarska i Austrija. Najmanja vjerojatnost da ćete zapeti u gužvi je u Australiji, a zatim u Nizozemskoj.

Najsigurnije su Norveška i Švicarska s najmanje smrtnih slučajeva i to 2,12 odnosno 2,25 na 100.000 ljudi. Nizozemska i Švicarska imaju najbolju kvalitetu cesta na svijetu.

Najgore zemlje za vožnju

Što se tiče najgorih, nažalost, vraćamo se u naše susjedstvo i na Balkan. Prva na toj neslavnoj listi je Srbija. Iako podaci o gužvama nisu dostupni, nisu briljirali ni u ostalim kategorijama. Imaju drugo najmanje popularno pretraživanje cestovnih putovanja te drugu najlošiju kvalitetu cesta.

Na drugom mjestu je Rumunjska, s najlošijim cestama na ovoj listi s ocjenom od samo 2,95 kao i drugim najvećim brojem prometnih nesreća. Visoke su i razine zagušenja na cestama, a plus su joj najniži troškovi najma automobila od 20 eura za tjedan dana, kao i četvrta najniža cijena goriva.

Treća najgora je Belgija, možda iznenađujuće u ovom društvu, no ne bez razloga. Troškovi najma automobila peti su po visini, otprilike 215 eura za tjedan dana, a kvaliteta cesta je loša. Također ima šestu najveću razinu zagušenja prometa.

Slijedi Grčka s četvrtim najvećim brojem prometnih nesreća te šestim najskupljim cijenama goriva, dok je na petom mjestu Mađarska. Imaju drugi najmanji opseg pretraživanja za cestovna putovanja, a još veći problem je što su njihove ceste četvrte najgore. Po broju prometnih nesreća sa smrtnim slučajevima smjestili su se na visoko sedmo mjesto.

Iako smo se izvukli iz TOP 5, to ne znači da Hrvatska briljira. Slijedi odmah na 6. mjestu najgorih, dok su u najgorih 10 sve europske države – još Poljska, Finska, Češka i Danska. Skandinavskim državama rejting je uglavnom spuštala visoka cijena najma automobila i benzina kao i niski rezultati pretraživanja cestovnih putovanja.

Najbolje i najgore zemlje za vožnju možemo podijeliti i prema sigurnosti cesta. Za one koji žele znati više, saznajte koje su najopasnije ceste na svijetu.