Povijest vučne službe seže do ratnih vremena prošlog stoljeća. Većini vozača barem jednom u životu je zatrebala vučna služba. I iako nam je u tom trenu ta situacija najgora i izaziva hrpu troškova i problema, zamislite što bi da ne postoji.

Povijest vučne službe – Ferdinand Porsche

Izumitelj “šlepa” je vizionar i jedan od najvećih konstruktora automobila Ferdinand Porsche. On je još 1908. za austrougarsku vojsku smislio prvi kamion za tegljenje poznat kao M08 koji je bio oklopni automobil na 4 kotača a na stražnjoj platformi je imao uređaj za vuču. Njegovu ideju u detalje je 1913. godine razvio američki izumitelj i biznismen Ernest Holmes. Izradio je kamion s ravnom platformom i vitlom, patentirao je izum 1919. i nazvao ga Holmes 485 te nastavio s komercijalnom proizvodnjom.

A kako je uopće došao na ideju potrebe šlepa? Priča kaže da je pomagao prijatelju izvući vozilo iz bare. Nije bilo drugog načina za to učiniti nego ručno, a na kraju je bilo potrebno osam muškaraca s užadima, gredama i blokovima da izvuku vozilo iz vode. Holmes je shvatio da mora postojati bolji način.

Tako je na kraju napravio kamion s ravnom platformom i vitlom, a odmah je shvatio da će biti od koristi širokim masama diljem zemlje. Napravio je tvornicu i pokrenuo proizvodnju, a kamioni za vuču su postali široko dostupni.

povijest vucne sluzbe

Vrste vučne sužbe

Do danas se sve promijenilo i napredovalo. Postoje različite vrste kamiona za vuču – lakih tereta, teških tereta, s ravnom platformom, s kukom i lancem, s kotačima… Kamion za vuču s ravnom odnosno nagibnom platformom, a koji je osmišljen prije stotinjak godina, se pokazao najboljim za većinu prometnih nesreća ili mehaničkog kvara gdje vozilom nije moguće upravljati. Danas su ti kamioni napredovali pogotovo kada je riječ o njihovim kapacitetima dizanja u vuče. Vozači kamiona za vuču moraju proći posebnu obuku i imati dozvolu za vožnju kamiona za vuču i vuču vozila.

Dogodi li vam se da vas automobil izda na cesti, obratite se ORYX Asistenciji. U širokoj paleti paketa i ponuda sigurno ćete pronaći rješenje svog problema. Usluga našeg call centra dostupna je od 0 do 24 svih 365 dana  u godini.