Prijenosni hladnjak je oprema koju morate imati ako planirate duže putovanje s prijateljima ili obitelji. U njima možete držati grickalice i rashlađena pića, što će vam na putu uštedjeti vrijeme i novac jer ćete izbjeći zaustavljanje zbog skupih ali i potencijalno nezdravih obroka. Izbor je vrlo velik, od veličina do načina rashlađivanja, a imaju i dodatne značajke koje ih razlikuju od običnih hladnjaka za kampiranje.

Prijenosni hladnjak – Koje vrste postoje?

Na stranici https://www.thedrive.com/reviews/31028/best-car-cooler napravili su popis najboljih hladnjaka, a pri ocjenjivanju su uzeli u obzir nekoliko čimbenika. Prvi je bio da su dizajnirani posebno za upotrebu vozilima, da su u pitanju renomirani proizvođači, uključene su električne i neelektrične metode hlađenja te širi raspon cijena.

Ono na što morate misliti pri izboru je prvo koju vrstu hlađenja želite. Termoelektrični hladnjaci  koriste izvor napajanja kao što je 12V DC adapter ili upaljač za cigarete. Ne rade dobar posao u hlađenju toplih predmeta, poput limenki pića sobne temperature. Najbolje je unaprijed ohladiti hladnjak, tj. pomoću zidnog adaptera za izmjeničnu struju i prethodno ohladiti sadržaj prije nego što krenete na putovanje. Također, općenito hlade predmete određeni broj stupnjeva ispod temperature okoline, pa ako ga pohranite u prtljažniku nećete biti zadovoljni rezultatom. Također, mogu isprazniti vašu bateriju ako ih ostavite uključene dok je vozilo ugašeno. Tu je i pitanje cijene i veličine.

Hladnjaci koji koriste za hlađenje led su druga opcija. Oni najbolji imaju izvrsnu izolaciju i zadržavanje leda što vam omogućuje da održite sadržaj hladnim nekoliko dana. Međutim, led se s vremenom otopi i treba ga zamijeniti, a može biti malo neuredan.

prijenosni hladnjaci

Najbolji prijenosni hladnjaci

Općenitim pobjednikom proglašen je Igloo Thermoelectric Iceless Electric Plug-in 12V hladnjak. Ovaj prijenosni hladnjak je malo jeftiniji od premium opcija i uključuje ručku, što olakšava transport. Napravljen je od plastike, čvrst je i lako se može postaviti na pod na suvozačevoj strani ili na stražnjem sjedalu. Puni se na upaljač za cigarete i odgovara bilo kojoj utičnici od 12 V. Kapacitet mu je 24 litre, a hladi bez leda.

Najbolju vrijednost za novac daje Coleman 40 Quart Portable Thermoelectric Cooler. Također je hladnjak bez leda, koji samo treba prije puta kod kuće uključiti u utičnicu ili u vozilu pomoću priloženog kabela za napajanje, a tihi, dugotrajni motor obavit će posao. Funkcionira kao škrinja ili uspravno poput malog hladnjaka s vratima koja se otvaraju s obje strane. Prednost mu je i težina od samo osam kilograma.

Kao premium izbor naveden je Yeti Roadie 24. Dolazi u čak 20 nijansi, čvrst je, a vrlo tanak pa možete u njemu hladiti i boce vina. Ima ručku te je napravljen za brz pristup hladnjaku jednom rukom.

Preferirate li mekane torbe, tu se iskazao RTIC Soft Cooler 30 Insulated Bag. Ova izolirana rashladna torba hladit će do 24 sata, čak i do dva dana slijedite li upute. Napravljen je tako da može plutati pa je idealan za dan na moru ili bazenu. Vrlo je izdržljiv i 100 posto otporan na curenje zahvaljujući izdržljivom zatvaraču. Dolazi u četiri veličine.

Treba li vam nešto priručno za prednje sjedalo, da je vozaču uvijek na dohvat ruke i kad putuje sam, tu je Dometic Tropicool. Radi na utičnicu 12 V DC, hladi do 20 stupnjeva Celzija ispod temperature okoline, zagrijava do +65 stupnjeva Celzija, a kapacitet mu je oko 15 litara. Lako se veže sigurnosnim pojasom i odgovara bocama od 1,5 i 2 litre.