Putovanje je nekada samo po sebi izazovno, a putovanje sa psom je posebna priča. Bilo da je riječ o kratkoj vožnji do veterinara ili dužem putu postoje pravila koja treba poštivati kad je pas u autu. Neki se psi vole voziti pa samim time i vlasniku olakšaju druženje na cesti, no pravila koja omogućavaju sigurnost svih u vozilu vrijede uvijek i za sve. Iako nisu zakonom regulirana, pomoći će da se i vi i pas osjećate bolje tijekom vožnje i budete sigurniji.

  • Moraju biti vezani

Pojas za ljubimce koji se zakači na pojas u automobilu, kavez, nosiljka… možete odabrati bilo što, ovisno o vrsti i veličini psa te vašim osobnim željama. Praktična je i zaštitna rešetka između putničke zone prtljažnog prostora. Važno je da se ne mogu slobodno kretati – zbog vaše i njihove sigurnosti. Tako vam životinja neće biti distrakcija, a čak i sekunda nepažnje na cesti može biti kobna. S druge strane, zakočite li naglo ili nepredviđeno skrenete, vezanjem psa izbjeći ćete da leti po autu i ozlijedi sebe ili nekoga od ostalih u autu2

  • Nahranite psa

Pobrinite se da je vaš ljubimac sit i da nije žedan. Nahranite ga nekoliko sati prije puta kako mu ne bi bilo mučno. Ako idete na duži put prvi puta sa psom, posavjetujte se s veterinarom oko lijekova protiv mučnine u vožnji ili hiperaktivnosti.

  • Udobnost tijekom puta

Pazite da se pas ne pregrije te da nije izložen direktnom suncu. Malo spustite prozor ili upalite klimu. Stanite redovno kako biste ga prošetali te kako bi obavio nuždu. Nikad ne ostavljajte psa ljeti u zaključanom vrućem automobilu. Kako biste zaštiti svoje vozilo, možete kupiti zaštitne prekrivače za sjedala i pod.

putovanje sa psom

  • Gledanje kroz prozor

Čest je prizor pasa kojima u vožnji glava visi kroz prozor automobila. Ne dopuštajte mu to jer može dobiti upalu ušiju ili očiju, a može ga nešto pogoditi u glavu.

  • Putovanje sa psom u inozemstvo

Na vrijeme provjeri što sve tvoj pas treba imati od dokumenata jer svaka zemlja ima svoj pravila a Hrvatska pak nema ista pravila za povratak ovisno o zemlji iz koje se vraćate. Ponekad je potrebno raditi neke dodatne testove, vaditi zdravstvene certifikate i sl. te provjeri kod veterinara da li se podaci na čipu od psa poklapaju s podacima u njegovoj putovnici.

  • Zabava za psa

Pripremite svom ljubimcu  igračke za put, a pogotovo njegovu omiljenu igračku, tj. kost koju može grickati (može pomoći i protiv mučnine), dekicu ili jastuk da mu bude udobno. Možete prije puta obaviti dužu šetnju ili istrčavanje kako bi pas bio duže miran u vozilu. A na kraju putovanja ga nagradite nekom poslasticom.