Vožnja automobila sa stranim tablicama u Hrvatskoj ima posebna pravila. Imate li prebivalište u Hrvatskoj, a vozite automobil registriran u nekoj od zemalja EU, bilo da je riječ o leasingu ili rent-a-caru, obavezni ste se prije ulaska u Hrvatsku javiti Carinskoj upravi. Boravite li u RH dulje od 15 dana morat ćete platiti poseban porez na motorna vozila.

Postoje i neka izuzeća od plaćanja. Ukoliko na području RH boravite manje od 15 dana također se obavezno morate javiti Carinskoj upravi. Nećete morati platiti porez, no vozilom smije upravljati samo osoba koja se prijavila Carini. Također, isto vozilo ne smijete ponovno koristiti u Hrvatskoj godinu dana od dana prethodne prijave.

Vožnja automobila sa stranim tablicama i iznimke

Izuzeće možete zatražiti i ako ste zaposleni kod poslodavca u državi članici EU, a vozilo je u njihovu vlasništvu ili je vlasništvo leasing kuće. Nakon prijave Carinskoj upravi u roku od pet dana morate podnijeti zahtjev za izuzećem od plaćanja posebnog poreza. Zaposlenje kod poslodavca u drugoj državi podrazumijeva da je stalno mjesto rada izvan Hrvatske.

Ukoliko niste izuzeti od plaćanja poreza, a boravit ćete s vozilom u Hrvatskoj duže od 15 dana dužni ste nakon prijave Carinskoj upravi u roku od 15 dana podnijeti poreznu prijavu za obračun i plaćanje posebnog poreza na motorna vozila. Nakon plaćanja poreza vozilo se mora registrirati u roku od 15 dana od dana uplate posebnog poreza te se u istom roku mora dostaviti dokaz carinskom uredu.

voznja automobila sa stranim tablicama

Vožnja automobila sa stranim tablicama i kazne

Propustite li se javiti Carinskoj upravi, a niste izuzeti od plaćanja posebnog poreza na motorna vozila, smatrat će se da se radi o nezakonitoj uporabi. Iako niste vlasnik vozila, morat ćete platiti porez kao da ste ga prijavili radi registracije u Hrvatskoj. Pokrenut će se prekršajni postupak, a riskirate i da vam se privremeno oduzme vozilo dok ne platite porez, odnosno trajno ako iznos ne uplatite u roku od 15 dana od primitka poreznog rješenja carinskog ureda.