Vožnja po vrućini kad temperature dosežu i 40 stupnjeva u hladu, klima–uređaji su ono bez čega ne možemo u vozilima. U njima se temperature vrlo brzo mogu i poduplati, što je jednako neizdrživo kao i opasno za zdravlje. No opasno može biti i nepridržavanje pravila korištenja klime, upozoravaju liječnici.

Vožnja po vrućini – Temperatura hlađenja

Prvo pravilo je da temperatura klime ne bude preniska. Razlika između vanjske i temperature u vozilu ne bi smjela biti viša od sedam stupnjeva kako se ne bi izazvao temperaturni šok organizma. Većina je sklona vozilo ili stan rashlađivati s više od deset stupnjeva razlike, što nije bezazleno. Naime, organizam se ne može tako brzo prilagoditi na temperaturni stres ako s dvadesetak stupnjeva izađe na plus 40.

Kao reakcija mogu se javiti lupanje srca, slabost, drhtavica, omaglica i drugo. U takvim slučajevima odmah treba potražiti sjenovito mjesto, sjesti i popiti vodu u malim gutljajima. Kako se to ne bi dogodilo, prije izlaska iz vozila treba odškrinuti prozore i pričekati da se organizam “istemperira“. Također treba paziti da klima tijekom vožnje ne puše direktno u glavu jer riskirate upale očiju, sinusa i uha.

voznja po vrucini

Vožnja po vrućini – Opekline

Vozači također trebaju imati na umu da se vozilo brzo zagrijava, pa ako ga niste uspjeli parkirati u hlad, pripazite kad ulazite da se ne opečete na lim, pojas ili volan – čak i sjedala, pogotovo ako su kožna. Pametno je stoga koristiti ceradu, a ako vam je to nezgodno, nabavite barem štitnik za vjetrobransko staklo ili navlaku za volan. Dobro će vam doći i sredstva za zaštitu plastičnih, odnosno gumenih i elektroničkih dijelova u vozilu koji se pod toplinom dodatno isušuju i pucaju. U automobilu treba imati i vlažne dezinfekcijske maramice, kako za ruke, tako i za čišćenje unutrašnjosti vozila.

Uvijek pri ruci imajte bocu vode i kutiju slanih krekera, a mliječne, suhomesnate proizvode i ostale lako kvarljive proizvode nikad ne držite na suncu. Čak ni kad idete iz šopinga na kavu – brzo će se pokvariti . Ne držite u vrućem autu niti upaljače, dezodoranse, ruževe, šminku…

Kada je riječ o ljetnim putovanjima riječ, njih treba dobro isplanirati, posebice ako su putnici djeca ili starije osobe jer teže podnose vrućine. Dobro je ponoviti i da nikada nikoga ne smijete ostavljati u vozilu – ni na kratko, ni s otvorenim prozorima, ni u hladu, ni ako spavaju… ni na minutu. Ako vaš auto nema klima uređaj, saznajte kako smanjiti vrućinu u autu ukoliko nemate klimu.