Emajlirano posuđe nema štetnih sastojaka, lako ga je održavati, ali ako se okrhne dio emajla, više ga ne bi trebalo rabiti. Posuđe s premazima treba baciti nakon prvog oštećenja.
Spremamo se u posjet prijateljima koji su se uselili u novi stan. Želimo im kupiti tavu za palačinke, no ne znamo koja je primjerena indukcijskom kuhalu kakvo sad imaju. Na većini tava nema deklaracija na hrvatskom, a iz oznaka nismo uspjeli saznati koju odabrati, požalila se čitateljica.
Emajl, željezo, lijevano željezo (gus), bakar, nehrđajući čelik (inoks) najčešći su materijali od kojih se izrađuje posuđe za kuhanje koje može imati i keramičke, teflonske ili granitne premaze, rekla je Ivana Habek Ročić, voditeljica poslovnice tvrtke Protrade koja prodaje kuhinjsko posuđe. Svaka vrsta traži drukčiji pristup kuhanju i održavanju, pa izbor posuđa ovisi o navikama koje pojedini imaju u kuhinji.
Najzdravije suše
Kao najzdravije za uporabu u kućanstvu preporučuje se emajlirano, gusano ili željezno posuđe. Emajlirano suđe je napravljeno na bazi stakla i nema štetnih sastojaka. U njemu se skuhana hrana može i čuvati, ali nakon što se ‘okrhne’ dio emajla, ne bi ga više trebalo koristiti – kaže Ivana Habek Ročić.
Dodaje i kako je posuđe od gusa također dobro jer je napravljeno od prirodnog materijala, a i ono je najčešće “presvučeno” slojem emajla kako bi se u njemu mogle kuhati sve namirnice, uključujući kiseline. I u takvim posudama hrana se može i čuvati. Ali ako je posuda od čistog željeza, bez premaza, ne preporučuje se čuvati hranu u njima.
Gusani lonci odlično provode toplinu i dugo je zadržavaju, mogu se koristiti na svim grijaćim pločama i u pećnici, a mogu i u perilicu. Mali nedostatak im je težina.
– Od običnog željeza najčešće rade tave koje podnose vrlo visoke temperature, što je bitno kod pečenja mesa. Ali u željeznim posudama bez premaza ne preporučuje se čuvanje hrane – upozorava Habek Ročić.
Bakreno suđe – prednosti i mane
Bakreno posuđe lijepo izgleda i dobro provodi toplinu, pa je hrana brže gotova. S unutarnje strane uvijek je presvučeno nehrđajućim čelikom (inoks) jer se u čistom bakru zbog kemijskih reakcija ne preporučuje kuhanje. Ali takvo posuđe se mora prati ručno.
Nehrđujači čelik – što trebate znati?
Najčešće se u kućanstvima koristi posuđe od inoksa jer je lako za održavanje i rukovanje. Može se stavljati na indukcijske ploče i prati u perilicama posuđa. Za takvo posuđe koristi se nehrđajući čelik s oznakama 18/10 ili 18/0. Bolji je inoks 18/10, a može ga se prepoznati po tome što će se magnet na njega čvrsto “zalijepiti”. Inoks posuđe nije dobro za ljude koji su alergični na nikal jer se on koristi kod proizvodnje. Prema nekim istraživanjima, ni u tom posuđu se ne preporučuje čuvanje hrane.
U gusano i željezno posuđe prije prve uporabe treba staviti ulje i postupno ga zagrijavati te izliti nakon što se zadimi i posudu obrisati papirnatim ručnikom – kaže Ivana Habek Ročić. Dodaje kako bi uz takvo posuđe kupac doista trebao dobiti uputu za korištenje. I tih se preporuka treba držati jer će se tako i posuđu produljiti rok uporabe.
Oprez sa suđem s premazima!
Na posuđe premazano keramikom, teflonom ili granitom treba jako paziti. Ako se premaz ošteti, treba ga baciti.
Na koju ploču ide suđe?
- Na plin se brzo kuha i lako se regulira temperatura. Dobro je imati posuđe s debljim dnom, koje dulje čuva temperaturu nakon što se zagrije, pa se plin brzo može “smanjiti”.
- Klasični štednjaci na struju obično imaju četiri “ringa” ili okrugle ploče. One mogu biti obične ili brzogrijuće i različitih su promjera. Kuhanje je jednostavno, no troše puno struje.
- Staklokeramička ploča štedi energiju i lako se čisti. Nalikuje na indukcijsku, ima zaštitu od prekipljavanja, timer, funkciju održavanja topline, a može se upravljati gumbima ili na dodir.
- Posuđe koje nije za indukcijsku ploču sama ploča neće prepoznati i javljat će grešku pa se neće upaliti. No, može prepoznati željezno posuđe koje će se zagrijati pa deformirati.
- Lonci, teće ili rajngle od nehrđajućeg čelika, emajla, gusa i vatrostalnog stakla najbolji su za pećnicu, ali ne smiju, naravno, imati dijelove od plastike i gume na poklopcima i ručkama.
- pomoć u kući
- posuđe
Odgovori Otkaži odgovor
Ukoliko želite ostaviti komentar, morate se prijaviti.
-
Ljubaznost vaših djelatnika te brza i kvalitetna usluga su najbolja reklama
rujan 19, 2024 -
Ni udaljeni dijelovi Hrvatske vam nisu problem!
prosinac 21, 2023 -
Sretna sam što mi pružate podršku, ali što vas manje kontaktiram, sretnija sam!
listopad 4, 2023 -
Zahvaljujući ORYX-u, stigla sam doma dvogodišnjem djetetu dati večeru i spremiti ga u krevet
lipanj 6, 2023 -
Ne mijenjajte se nikako!
ožujak 14, 2022 -
ORYX nam je brzom reakcijom spasio humanitarnu akciju brige oko korisnika na potresom pogođenim područjima
kolovoz 9, 2021 -
Čuvam ORYX člansku iskaznicu kao i zdravstvenu!
travanj 16, 2021 -
Izvanserijska razina usluge razlog je što smo i suprug i ja odmah prešli na ORYX!
veljača 15, 2021 -
Topla riječ i ljudski pristup spasili su me u horor situaciji u inozemstvu
studeni 13, 2020 -
Veća fleksibilnost i dostupnost usluga razlog su mojoj vjernosti ORYX Asistenciji već 10 godina!
rujan 23, 2020 -
Uz ORYX Asistenciju, sve što trebam je jedan poziv – za ostalo se pobrinete vi!
srpanj 20, 2020 -
Ljubav koja traje već 10 godina
veljača 21, 2020 -
Vjerni sam član ORYX Asistencije baš zbog vaše besprijekorne brige!
srpanj 9, 2019 -
Ne tražim opciju druge pomoći na cesti!
lipanj 17, 2019 -
Članstvo u ORYX Asistenciji srezalo mi je troškove, a stigli su za 20 minuta
ožujak 2, 2017
Kontakt
Zubak Grupa d.o.o.
(ORYX Asistencija)
Sesvete, Lj.Posavskog 7a
10360 Sesvete, Hrvatska
Call for free: 0800 1818
Contact telephone number
for outside Croatia inquiries:
+385 (0) 1 2900 312
e-mail: [email protected]
Savjeti za vozače
-
Koliko vremena nakon uzimanja alkohola treba pričekati prije nego sjedneš za volan!
studeni 18, 2024 -
Povećana potrošnja goriva - Saznajte moguće uzroke
studeni 8, 2024 -
Poliranje farova - Izbjegnite pad na tehničkom pregledu
studeni 5, 2024
Savjeti za plovidbu
-
Sigurnosna oprema za gliser - Saznajte sve
lipanj 17, 2024 -
Uzroci požara na brodu: Sve što trebate znati
kolovoz 31, 2023 -
Brodska oprema ne mora biti skupa: otkrivamo savjete i trikove za uštedu
lipanj 19, 2023